top of page

Krompirjevi štruklji s korenjem



Krompirjevo testo je dobrodošla sprememba na jedilniku, ti štruklji s korenčkovim nadevom pa so tako preprosti za pripravo in tako zelo fini, da jih zagotovo že kmalu spet pripravim!


Na krompirjeve štruklje s korenjem me spomni Marija Mehle, ki je nekaj svojih receptov že zapisala v knjižico s kuharskimi namigi iz Slogine špajze. Za to jed v zadrugi Sloga priporočajo krompir za krompirjevo testo in pire blagovne znamke Polonca, štruklji pa odlično uspejo, tudi če uporabimo vsestranski slovenski krompir Polonca.


"Krompirjeve štruklje lahko postrežemo kot glavno jed s solato ali pa kot prilogo raznim omakam iz temnega mesa (govedina, divjačina ...). Polijemo jih z maslom, na katerem smo na hitro prepražili peteršilj," svetuje Marija Mehle.


Še to: spodaj zapisane sestavine so za tiste dni, ko za kosilo zraven pripravimo samo še veliko skledo sezonske solate. Če bomo krompirjeve štruklje s korenjem postregli kot prilogo h kosilu za štiri osebe, potem preprosto prepolovimo omenjene količine sestavin.



Krompirjevo testo (za 4 - 6 oseb):


1 kg krompirja

250 g ostre moke (in še malo, ko razvaljamo)

2 jajci

sol


Nadev:

700 g korenja

2 srednje veliki čebuli

40 g masla

domača slana začimbna mešanica (ali zeliščna sol)


Ostalo:

kos aluminijeve ali prozorne folije in malo olja

(ali kuhinjsko krpo in malce moke)


Priprava


  1. Krompir operemo in skuhamo.

  2. Medtem pripravimo nadev: v ponvi segrejemo maslo, na katerem prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo korenje, ki smo ga na grobo naribali. Solimo z domačo slano začimbno mešanico oziroma z zeliščno soljo, ter pražimo približno 5 minut, zatem nadev nekoliko ohladimo.

  3. Kuhan krompir olupimo in pretlačimo s tlačilko za pripravo pire krompirja. Ko se ohladi do mlačnega, dodamo jajci, ostro moko in sol ter umesimo testo. Ne gnetemo preveč.

  4. Testo preložimo na malo pomokano površino. Rahlo pomokamo tudi povrhu in razvaljamo v pravokotnik. Pazimo, da ne razvaljamo preveč na tanko - nekako za mezinec debelo bo kar v redu.

  5. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev in zavijemo v štrukelj.

  6. Zavijemo ga v prozorno ali aluminijevo folijo, ki smo jo na tenko premazali z oljem. Če želimo , lahko naredimo tako kot so naše mame in štrukelj zavijemo v malce pomokano kuhinjsko krpo, seveda - oprano brez mehčalca.

  7. Tako ovit krompirjev štrukelj kuhamo v vodi 30 ali 45 minut - odvisno od debeline štruklja.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Avgust 2024


Comments


bottom of page