top of page

Pohane šnite z medom



Te dni grem po med do mladega čebelarja Erika Luznarja iz Begunj na Gorenjskem, to je v radovljiški občini. Pove mi, da med najraje doda v čaj ali si ga namaže na kruh. In ker v bližnji Pekarni Resman (Zgoša 44) spotoma kupim krasen mlečni kruh, nastane zajtrk iz otroštva.


Tako se spomnim na pohane šnite (torej: ocvrte kruhove rezine), ki smo jih v otroštvu večkrat jedli. Saj veste: ko je ostalo kaj od bele štruce, je mama naslednji dan pripravila mešanico jajc in mleka, v to potopila kose kruha in jih ocvrla v ponvi. Ko je bila jed na krožniku, je čez posula malo kristalnega sladkorja, jaz pa tokrat namesto "cukra" uporabim slovenski med znanega gorenjskega čebelarja.

Tu je še nekaj receptov iz mojega otroštva: torta mame Milke, snežene kepe in jogurtovo pecivo moje mami.

To, da je mladi čebelar znani, zapišem tudi zato, ker Erik Luznar ravno na dan, ko ga obiščem, pričakuje snemalno ekipo iz Nemčije. Nemške snemalne ekipe pa so bile pri njem tudi v preteklosti - za kanal Arte so posneli čudovit film.


To pa še ni vse: zgolj dobra dva meseca po objavi ima 16-minutni posnetek z naslovom Kako zaslužimo s čebelarstvom, ki ga je indijski vloger Dhruv Rathee posnel v prelepi dolini Draga pri enem od čebelnjakov Erika Luznarja, na youtubu kar dva milijona ogledov! Posnetek si lahko ogledate tu.


Skratka: tu je torej recept za pohane šnite z medom iz enega najbolj znanih gorenjskih čebelnjakov!



Za 4 šnite:


4 kosi belega (mlečnega) kruha

2 jajci

5 - 10 žlic mleka

malo olja (za ponev)


Pripravimo še:

2 žlici medu

2 ali 3 manjša jabolka


Priprava

  1. V globokem krožniku razžvrkljamo jajci, nato dolijemo mleko in dobro zmešamo.

  2. V mešanici jajc in mleka z obeh strani povaljamo rezine kruha.

  3. Segrejemo ponev, nanjo kanemo malo olja in na srednjem ognju popečemo rezine z obeh strani.

  4. Ko so ocvrte, jih preložimo na krožnik in osladimo z medom. Zraven postrežemo jabolka, narezana na krhlje.



Maj 2023



Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zanimiv zapis o čebelarstvu v Radovljici objavili v blogu.

Comments


bottom of page