top of page

Topel fižol s čebulo



Topel fižol s čebulo je tako enostavno pripraviti, da bolj preprosto skorajda ne gre. Samo nekaj sestavin in že je tu topla priloga, ki jo lahko postrežemo na različne načine.


Recimo: ta topla jed, lahko bi ji rekli tudi topla solata, na domačem pikniku dopolni dobrote z žara, lahko pa jo postrežemo kot enega od nadevov za domače tortilje.


Če bi se nam med tednom res mudilo s pripravo kosila, bi topel fižol s čebulo pripravili že dan prej, nato bi jo shranili v hladilnik. Naslednji dan bi samo pogreli, skuhali še pire krompir, dodali skledo sezonske solate in kot bi mignil bi nastalo brezmesno kosilo.


Lahko pa zraven te tople priloge pripravimo ocvrta ali umešana jajca ter narežemo kos kruha - po možnosti domačega z drožmi - in že imamo konkretni zajtrk ali malico.


Jed lahko takole naredimo tudi malo bolj sočno: fižol malenkost bolj skuhamo, med praženjem pa dodamo še malce vode, ki bo jed lepo povezala.


Za 4 osebe:


200 g suhega oziroma 400 g kuhanega fižola (uporabim črni fižol Polonca)

1 velika čebula

2 stroka česna

malo olja

(zeliščna) sol


Priprava


  1. Če imamo suhi fižol, ga čez noč namočimo v hladni vodi - ta naj sega nekaj centimetrov nad fižol, ki vsrka precej vode. Nato odcedimo vodo, fižol vsujemo v lonec, zalijemo z vodo in skuhamo. Črni fižol Polonca se kuha približno pol ure.

  2. V ponvi na malo olja prepražimo čebulo. Solimo, med praženjem večkrat premešamo.

  3. Ko je čebula prepražena, dodamo še na tanke rezine narezan česen, premešamo in pražimo le še toliko časa, da česen zadiši.

  4. V ponev dodamo še odcejen fižol, premešamo in pogrejemo. Poskusimo in, če je treba, dosolimo.



Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


September 2024

Comments


bottom of page